HEMA Wageningen zet stappen naar volledige duurzaamheid

4 maanden geleden gepubliceerd

Van het gas af

HEMA Wageningen heeft aangekondigd volledig van het gas af te zijn. Deze stap werd op 18 maart gezet door wethouder Anne Janssen, verantwoordelijk voor Energietransitie Gebouwde Omgeving, en franchisenemer Ruud van Doorn. De winkel aan de Hoogstraat heeft de afgelopen jaren al aanzienlijk energiebesparende stappen gezet, zoals de installatie van LED-verlichting, een warmtepompinstallatie voor verwarming en koeling, en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. De winkel heeft ook een nieuwe gevel met elektrische deuren die de warmte in de winter binnenhouden.

Zonne-energie en circulair ondernemen

Het pand is voorzien van 260 zonnepanelen, wat bijdraagt aan het doel van HEMA Wageningen om volledig energieneutraal te worden. Daarnaast streeft de winkel ernaar om een voorbeeld te zijn op het gebied van circulair ondernemen. Ze hebben een georganiseerde afvalstroom en scheiden verschillende soorten afval voor recycling. Ze werken ook samen met Too Good To Go om voedselverspilling tegen te gaan.

Samenwerking met de gemeente

De verduurzaming van de HEMA is tot stand gekomen door nauwe samenwerking met de gemeente Wageningen. In 2019 namen ze deel aan een zonnepanelenactie van de gemeente. Momenteel loopt er een vergelijkbaar project genaamd ‘Zonnepanelen zonder zorgen’, waarbij ondernemers volledige ondersteuning krijgen gedurende het hele proces, van offerte tot installatie.

Hulp voor ondernemers

Winkeliers en maatschappelijke organisaties kunnen tot en met 15 april profiteren van de actie ‘Tochtbusters voor het MKB’. De Tochtbusters brengen kosteloos producten aan ter waarde van € 500,-. Voor ondernemers die de kosten voor verduurzamingsmaatregelen niet direct kunnen dragen, is er het Energiefonds van de gemeente.